HVO-test

BAKGRUND
HVO100 är ett 100% förnybart och fossilfritt dieseldrivmedel som kan bidra till betydande minskning av CO2-utsläppen jämfört med fossil diesel. HVO100 är en kemisk kopia av en vanlig diesel men med något lägre densitet. Likheten med vanlig diesel gör att för detta drivmedel inte behövs specialbyggda fordon eller tankanläggningar, vilket ger låga omställningskostnader och snabbare driftsättning.

Namnet HVO står för hydrerade vegetabiliska oljor, även om all råvara inte alltid är vegetabilisk. Benämningen HVO100 avser att drivmedlet till 100% består av HVO, till skillnad från inblandning (drop-in). Då  densitet (ca 780 g/l) faller utanför den vanliga specifikationen för diesel (EN590) är det inte säkert att ett dieselfordon kan eller får drivas med HVO100.

Sedan en tid tillbaka har Stefan, som kör bil 7233, tankat HVO och är en av tre testbilar på Samtrans som kört på detta drivmedel. Då det har visat sig att detta fungerat väldigt bra, så har nu Ford/Upplands Motor, bett oss ställa upp med ytterligare fem fordon som ska ingå i testet. Detta test ska pågå under fyra månader och det innebär att man en gång i månaden får åka förbi Upplands Motor för en kortare oljeanalys. Dessa fem bilar måste vara euro6-klassade, d v s den nyare modellen.

José kontaktar de chaufförer vars fordon bedöms lämpligast att vara med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close